«H Σπονδή είναι μάλλον το φθηνότερο μεγάλο εστιατόριο στην Ευρώπη»

Ο Άγγελος Ρέντουλας συζητάει με τον Απόστολο Τραστέλη στο «Κ» της Η Καθημερινή της Κυριακής για τη Σπονδή, από τη δημιουργία της μέχρι το βραβευμένο της παρόν.

Eξι η ώρα το απόγευμα, ανεβαίνω τα σκαλιά της Σπονδής. Αυτό που αντικρίζω δεν θυμίζει σε τίποτα την επιτηδευμένη, αισθαντική, ιδεοτυπική αστική αυλή του δυάστερου εστιατορίου της Αθήνας. Αντιθέτως, είμαι σε μια βρώμικη αυλή. Χώμα, φύλλα, κακό. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα σουλουπωθεί για να υποδεχθεί σε δύο ώρες τους πρώτους πελάτες της. Εντός δευτερολέπτων, ακούω τον ήχο ψάθινης σκούπας να γδέρνει τα πλακάκια. Πίσω από τα φυτά ξεπροβάλλουν τρεις κάθιδροι καθαριστές. Ζητώ να δω τον Απόστολο Τραστέλη – δεν έχει έρθει ακόμα, με κερνάνε εσπρέσο και παγωμένο νερό. Σιγά-σιγά η πληγείσα αυλή συνέρχεται. Τα τραπέζια στρώνονται, χαϊδεύω τα λινά τραπεζομάντιλα, τι ύφασμα -μου κάνει εντύπωση-, απίστευτη αίσθηση.

Καταφθάνει ο ιδιοκτήτης. Δεν προλαβαίνει να περάσει το κατώφλι και βάζει τις φωνές – δεν με βλέπει, είμαι πίσω από ένα ψηλό φυτό. Εχει σταμπάρει τραπεζομάντιλα τσαλακωμένα και κάτι άλλο -δεν ακούω καθαρά- που δεν έχει τακτοποιηθεί εγκαίρως. Μου κόβονται τα ήπατα, δείχνει πολύ αυστηρός. Λίγο αργότερα, στο γραφείο του, θα μου πει ότι έχει φέρει το ωραιότερο λινό που υπάρχει στην Ελλάδα. «Το κατάλαβες; Πιθανότατα όχι. Αφού είναι τσαλακωμένο. Μια καθημερινή μάχη είναι το εστιατόριο. Και ειδικά η Σπονδή. Πρέπει να έχεις όραση 360°».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη  >>

Νέα